A Kaposvári Egyetem Balaton Kutatóintézet 2011. december 1-jén alakult. A kutatóintézet célja a Balatonnak és környező területeinek komplex tudományos kutatása a térség értékein alapuló, fenntartható területfejlesztés megalapozására.

A kutatóintézetben természettudományi, környezetvédelmi, gazdasági- és területfejlesztési szakemberek, társadalomtudósok és matematikai statisztikai elemzők, valamint folyamathálózat-mérnök kutatók folytatnak közös problémafeltáráson és tervezésen alapuló komplex, multidiszciplináris kutatást.

A kutatóintézet átfogó, mindhárom kutatócsoportját egyesítő célja a Balaton víztestéhez és vízgyűjtő területéhez kapcsolódó környezeti problémák és a velük összefüggő gazdasági-társadalmi konfliktusok komplex, multi- és interdiszciplináris feltárása és elemzése. E közvetlen célhoz egy általánosabb elméleti és egy gyakorlati cél kapcsolódik.

A kutatás gyakorlati célja, hogy hatékonyan hozzájáruljon az említett környezeti problémák és a velük összefüggő társadalmi konfliktusok eredményes, hosszútávon fenntartható meg-, illetve feloldásához.

Az elméleti cél a Balaton térségének kutatása alapján olyan általánosított, parametrizált komplex, multidiszciplináris modell kidolgozása, amely alkalmazható más, hasonló természeti és társadalmi-gazdasági-kulturális adottságokkal rendelkező (sekélyvizű tavas) környezeti-társadalmi rendszerek tanulmányozásához és fenntartható környezeti menedzseléséhez. Ez utóbbi célkitűzés megvalósításával a kutatás reményeink szerint széleskörű nemzetközi jelentőségre tesz majd szert.

Dr. Sitányi László
projektmenedzser

 

A projekt elnevezése: Az emberi tevékenység környezeti hatása, valamint az ezekkel összefüggő társadalmi konfliktusok komplex vizsgálata egy sekélyvizű tóhoz tartozó érzékeny földrajzi terület (a Balaton vízteste és déli vízgyűjtője) példáján

A projekt azonosítója: TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0038                 Konzorciumi partner: Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont

Támogatási összeg: 406 534 500 Ft
A projekt kezdete: 2012. október 1. A projekt befejeződése: 2015. január 31.
Projektmenedzser: Dr. Sitányi László PhD Szakmai vezető: Dr. Marton István PhD Pénzügyi vezető: Hegyi Gábor


uszt logo

infoblokk2 esza egyes

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Részletes leírás.